Löparknä symtom

Löparknä är en av de absolut vanligaste skadorna som löpare drabbas av. Skadan drabbar så väl amatörer som elitidrottare. Här kommer vi gå igenom vilka de vanliga symtomen är och hur du kan känna igen att du drabbats av just löparknä. Vi kommer också lyfta fram hur viktigt det är att söka hjälp av en kiropraktor i ett så tidigt skede som möjligt.

Symtom vid löparknä

När du har drabbats av löparknä är det typiskt att du känner smärta på utsidan av knät. Den här smärtan kan många gånger vara av skärande karaktär. Smärtan kan uppstå under tiden som du tränar och sedan är det vanligt att den blir värre och värre efter hand. Om du vilar några dagar brukar besvären ofta försvinna, men det är inte ovanligt att de sedan kommer tillbaka igen när du försöker träna på nytt. Ibland kan även en svullnad uppstå och en förtjockning av bindväven på utsidan av knät.

Sammanfattning av typiska löparknä symptomen

  • Smärtan uppstår i samband med löpning. Det är vanligt den uppstår när du varit igång och sprungit i ungefär 15 minuter. Sedan brukar smärtan bli värre och värre.
  • Smärta sitter på utsidan av knät. Den kan vara huggande och stråla upp och ner.
  • Typiskt är att smärtan blir värre av löpning ned för trappor och i utförsbackar.

Löparknä kan vara oerhört frustrerande. Särskilt för den som gillar att springa och inte minst för den som satsar på att springa något längre lopp och vill träna inför det. Dessutom kan löparknä vara besvärligt att bli av med. Därför är det viktigt att så snabbt som möjligt söka kontakt med en kiropraktor. Att gång på gång behöva känna hur det blir omöjligt att fortsätta springa på grund av smärtan i knät kan vara knäckande. Men kom ihåg att med hjälp av en kiropraktor kan du hitta vägar framåt som kan leda till att du blir av med symtomen och kan börja träna och springa som vanligt igen. Även om det kan vara svårt att bli av med löparknä så är det inte alls omöjligt. De flesta som söker hjälp brukar bli av med symtomen inom en inte allt för lång tid.

Om man inte söker hjälp i tid kan det leda till att man känner smärta även vid promenader. Då vet man att det är hög tid att göra någon åtgärd. Att behöva ha ont när man promenerar är ett handikapp i vardagen och inget som någon vill behöva leva med. Varje människa behöver kunna promenera utan smärta och det är inte värt att leva med den smärtan när det finns hjälp att få.

Anatomi

Längs med utsidan av lårbenet löper en bindväv som fäster i höftbenet ovantill och nedtill till skenbenet. Det finns ett utskott i höjd med knät från lårbenet som den här bindväven kommer glida fram och åter över när du böjer knät i ca 35 graders vinkel. Då bindväven glider över knölen uppstår friktion och om en överbelastning sker kommer det att leda till att bindväven blir irriterad. Det kommer också att ledat till inflammation och irritation i mjukdelarna under bindväven. Dessutom kommer det leda till att benhinnan som ligger över knölen blir inflammerad. Smärtan som uppstår vid löparknä är ett resultat av dessa inflammationer och irritationer. Belastningen är större hos de löpare som inte klarar att hålla höfterna stabila i horisontellt läge under löpningen. Men även för dem som springer med en ökad höft-benvinkel. Med hjälp av en löpanalys där man studerar löptekniken och biomekaniken kan man sedan införa löptekniksträning som kan leda till förbättrad belastning.