Hopparknä- (jumpers knee) eller patella tendonit, tendinopati, tendinos
Hopparknä är en vanlig överansträngningsskada men som tur är går det vanligtvis bra att behandla hopparknä. För tidig återgång till idrott eller vardag och smärtlindring är det viktigt att söka hjälp för sina knäbesvär. Hopparknä är främst en idrottsskada men drabbar även motionär och andra som använder främre lårmuskeln mycket eller på annat sätt överanstränger knäna.
Hopparknä ger oftast smärta just under knäskålen och ibland ovanför knäskålen. Vid överansträngning såsom upprepade hopp kan det uppstå små rupturer i patellasenan vilket kan medföra smärta på grund av inflammation och förändringar i senvävnaden.
De idrottare som drabbas speciellt ofta är de som håller på med idrotter som kräver snabb och stor kraftutveckling t.ex friidrottare och utövare av olika bollsporter. Ibland så kommer smärtorna smygande medan de andra gånger kan komma efter en kraftig överansträngning.
Symtom hopparknä
Området där irritationen sitter är ofta ömt vid beröring, palpation. Dessa tillstånd förrväras ofta av att springa, hoppa eller gå uppför trappor och oftast känns det bara under aktivitet. Smärtan kan provoceras fram genom att spänna främre lårmuskeln. Barn och ungdomar brukar ibland få liknande besvär där smärtan sitter ännu längre ned, vid tuberositas tibia, det kallas då Osgood schlatter. (Se bilden till vänster)
Undersökning hopparknä
Quadricepsmuskeln på framsida lår fäster via knäskålen och patellasenan in på framsidan av smalbenet. Stelhet, förkortning av quadricepsmuskeln orsakar ökat drag på knäskålen och patellasenan, vilket kan orsaka rupturer och inflammation av senan.
De som drabbas av hopparknä tenderar använda sig i högre grad av musklerna på framsida lår istället för höften, vilket belastar knäna onormalt mycket. Ett benböjstest kan visa om patienten lägger belastningen på framsida lår genom att skjuta fram knäna,istället för att belasta höfterna.
Behandling hopparknä
Vid knäsmärta är det viktigt att hitta bakomliggande orsak till problemet och inte bara behandla där det gör ont är inflammerat. Felaktigt rörelsemönster, felställningar i fötterna och benlängdsskillnad är exempel på sådant som kan måsta korrigeras för att inte problemen skall komma tillbaka.
Här på kliniken har vi utarbetat ett rehabiliteringsprogram för hopparknä. Hur många av punkterna, stegen i rehabiliteringsprogrammet nedan som behöver följas för att bli besvärsfri är olika men generellt sett så krävs det mer insatser ju längre tid man gått med besvären.
– Justering av låsta leder i fötter, knä och bäcken. Om det föreligger benlängdsskillnad behandlas detta. Felställningar i fötterna kan kräva specialgjorda skoinlägg som formgjuts efter patientens fötter.
– Rehabövningar för att lära patienten använda höften istället för framsida lår samt stretchaövningar för korta, spända muskler på framsida lår.
– Stretching av stela muskler, framför allt höftböjare och framsida lår.
– Taping av knäet för att avlasta draget, trycket från patella senan över ett större område. Detta kan patienten sedan göra själv efter lite instruktioner.
– Speciella mjukdelstekniker likt graston för att eliminera sammanväxningar och förkortningar i mjukdelar som senor, muskler
– Rehabprogram med fokus på korrekt användning av musklerna runt höften, för att minska belastningen på framsida lår
Rehabprodukter mot Knäproblem
Knäskydd GenuTrain
- Smärtlindring i Menisk
- Minskar Instabilitet
- Schlatterknä-Artrit m.m
- Anatomisk Design
Pris:995 kr
Knäskydd GenuTrain P3
- Främst mot Löparknä
- Stabiliserar knät
- Smärtlindring runt knäled
- Knäskål som glider ur led
Pris: 1.599 kr
Knäskydd GenuPoint
- Hopparknä & Schlatterknä
- Överansträngning
- Minskar Smärtra
- Snabbare Rehabtid
Pris: 399 kr
Stöden kommer från SportsRehab.se och är tillverkade av tyska märket Bauerfeind. Bauerfeind är dessutom officiella samarbetspartner till Olympiska spelen.