Vad är Artros, Knäartros?
Knäartros. Ibland benämns artros som ledförslitning eller en utsliten led, vilket kan få en att tro att det inte finns något att göra åt krämporna. Det är inte riktigt sant, det finns hjälp att få. Man kan inte få artrosförändringarna att försvinna men genom att förbättra rörligheten i den drabbade leden kan man lindra eller i bästa fall helt slippa artrosvärken.
Artros är en ledförändring med medföljande minskad rörlighet som kan uppstå i princip alla leder, vanligtvis i höft, knä, axlar, ryggrad, händer och fötter. Ordet artros härrör från grekiskans artrosis och betyder sjuk led. Med artros menas att utrymmet i en led krymper, alltså avståndet mellan benbitarna som formar leden bli mindre genom att brosket bryts ned.
Varför får man artros?
Artros innebär en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosk, där nedbrytningen sker snabbare. Synonymer för artros innefattar osteoartrit, degenerativa ledförändringar, åldersreumatism, ledförslitning, utsliten led m.m. Att beskriva artros som en utsliten led, ledförslitning stämmer inte riktigt, eftersom artros även kan uppstå utan att man slitit ut leden. Dock verkar det som att ärftliga faktorer tillsammans med hård belastning på leden samverkar t. ex så drabbas överviktiga oftare av höftartros, man kan även drabbas av knäartros.
Symtom vid artros
Vanliga symtom vid artros är ledvärk, ledbesvär och nedsatt rörlighet. Det finns dock många som inte upplever någon ledvärk eller andra ledbesvär vid artros. Då ledspringan förminskas resulterar det i minskad rörlighet även om det inte alltid uppfattas av den drabbade.
Vid knäartros brukar det drabbade knäet smärta vid belastning. Oftast gör det ont på insidan av knät. Knäartros sitter för det mesta så att en snedbelastning uppstår och man kan bli hjul- eller kobent.
Kiropraktiskt omhändertagande vid artros
Det kan vara viktigt att påpeka att all behandling vid artros syftar till att minska symtomen som uppstår. Man kan alltså inte förvänta sig att bota någon från artrosen i sig men däremot kan man ofta effektivt minska smärtan och stelheten med kiropraktisk behandling.
Vid artros uppstår en ledförändring, nedbrytning av brosket som minskar rörligheten i den drabbade leden. När rörligheten minskar anpassar sig musklerna och vävnaderna runt ledenoch krymper ihop eller minskar i elasticitet, längd. Kiropraktisk justering används på leder som uppfattas som stela och åsyftar att öka rörligheten i dessa. Kiropraktisk behandling innefattar även andra metoder för att förbättra ledrörligheten i omkringliggande muskler och mjukdelar.
Det här kan du göra själv
Det är ganska olika från fall till fall men ofta finns det ganska mycket man kan göra på egen hand för att lindra besvären vid artros. Det viktigaste stegen brukar vara att bli av med eventuell övervikt och börja med lätt motionsträning. I många fall kan promenader och lätt stretching vara ett bra sätt att komma i gång. De positiva effekterna av fysisk träning är att smärtan minskar, musklerna blir rörligare och starkare. Dessutom blir kroppsvikten lättare att bevara och inte minst mår man bättre psykiskt. En kiropraktor eller sjukgymnast kan även hjälpa dig med övningar för att stärka muskulaturen och förbättra rörligheten