Knäskydd för löpning

Gör det ont i dina knän när du springer, eller har du fått en knäskada? Det finns idag en mängd olika knäskydd att använda. Dels knäskydd för löpning, som kan motverka skador, eller lindra de besvär som redan uppstått. Knäskador är vanligt att dra på sig och det kan drabba vem som helst. Det är inte bara de som är elitidrottare som behöver knäskydd för löpning, eller som kan råka ut för en skada på knäet.

Knäskydd GenuTrain P3   Pris: 1599:-Knäskydd löpning

Orsaker bakom att man drabbas av en knäskada kan variera. Dock är det oftast de som utövar sport eller idrottar som drabbas. Detta beror så klart på att man ofta utsätter sina knän för olika sorters påfrestningar. Man gör snabba vändningar, man får ta emot stötar, man använder knäna för att ta i och så vidare. Den vanligaste knäskadan som man oftast drabbas av är ledbandsstukning, men det kan även vara löparknä, eller att något har gått sönder i ditt knä, som menisk eller korsband. Andra problem kan vara förslitningar och överbelastningar.

   Knäskydd GenuTrain Pris: 995:-
Knästöd löparknä

Går det att motverka eller förebygga knäskada?

Om du vill motverka risken att drabbas av en knäskada och förebygga, så är det bra att dels träna på ett bra sätt, men även att använda sig av ett knäskydd för löpning, eller en annan form av knäskydd. Vad just du behöver för typ av knäskydd beror på vad syftet med det är. Samt så klart vad du tränar för sport eller idrott. Alla sorters knästöd har samma syfte, de ska ge dig stöd, lindra smärta och de ska göra att du fungerar i vardagen.

För att motverka och förebygga att du får en skada i ditt knä är att träna rätt som vi nyss nämnde, det är från att se till att värma upp till att inte träna på ett sätt där dina knän tar emot allt för mycket stryk.

Löparknä och knäskydd för löpning

Löparknä är en mycket vanlig skada som drabbar den som ofta löper, springer eller joggar. Det spelar ingen roll på vilken nivå du springer, det kan drabba alla. Löparknä har även ett lite finare namn, nämligen Iliotibialbandssyndrom, eller i förkortning, ITBS. Att det kallas löparknä beror på att det är främst under den formen av aktivitet man kan drabbas av det. Dock kan det även drabba den som åker skidor eller cyklar.

Löparknä ger en skärande smärta på utsidan av knät och det beror på att senan som sitter på utsidan av låret skapar friktion och inflammation när den glider fram och tillbaka över den laterala femurkondylen. Det kan även vara en inflammation i slemsäcken som sitter mellan benet och senan.

Orsaker till att drabbas av löparknä kan vara dels överpronering i foten. Det leder till att knät vrids på ett överdrivet sätt. Det kan även bero på svaga quadriceps, hög Q-vinkel, felaktig fotisättning, inre rotation av lårmuskeln vid landning eller instabilitet i höften vid stötchock.

Det finns olika typer av behandling. Det bästa är att kontakta en naprapat, kiropraktor eller en sjukgymnast för att få rätt sorts hjälp.

Det kan även vara en god idé att använda ett knäskydd för löpning, gärna ett som värmer och stabiliserar knäet och ökar blodgenomströmningen. Det finns flera bra på marknaden! Ett bra knäskydd för löpning värmer och ger ökad kompression över knäleden utan att påverka knäledens rörelseförmåga.

Knäskydd för olika typer av skador

Det finns en mängd olika typer av knäskydd som alla är för olika typer av skador. Dels finns det de som är så att säga basic, och de ska ge avlastning och stöd till knäet. Det finns även mer stabilare knästöd. Det finns särskilda knästöd och knäskydd för dig som skadat korsbandet eller för dig som har artros. Det finns även knäskydd som stabiliserar knäskålen på ett bra sätt samt specifika knäskydd som är framtagna för olika sporter.

Du som vill ha en praktisk lösning och rätt knästöd, måste först veta vad det är för skada du drabbats av. Kontakta en läkare om du inte vet själv. Kanske du behöver ha ytterligare behandlingar och rehabilitering av knäet utöver att använda dig av knästöd.

Knäskydden som du hittar på vår sida finns i en mängd olika material och det gör att du har bra valmöjlighet för att hitta det knästöd du behöver.